Bækkenbund og inkontinens

 

Ca. en halv million danskere, mænd som kvinder, oplever dagligt problemer med inkontinens (urin og/eller afføring, og mange gør ikke noget aktivt ved det, da området stadigvæk desværre er tabubelagt.

En GynObs fysioterapeut arbejder med kvinder som har inkontinensproblemer (urin og afføring), men behandler også mænd og børn med lignende problemstillinger.

Ydermere tilbydes undersøgelse og behandling af smerter og/eller funktionsproblemer i bækkenområdet.

Ved inkontinensproblematikker udredes for, om der er tale om stress-inkontinens (svag bækkenbundsmuskulatur) eller trang-inkontinens (overaktiv blære). Der udredes ligeledes for nedsynkninger af underlivsorganer.

Behandling/supervision består af:

– Vejledning i bækkenbundstræning

– Hensigtsmæssige vandladningsvaner

– Nedsættelse af belastningen på bækkenbunden

Det gælder også for mænd med inkontinens, at der kan være tale om svag bækkenbundsmuskulatur og/eller en overaktiv blære.

Ved inkontinensproblemer hos børn skal den fysioterapeutiske intervention helst foregå som en del af et tværfagligt samarbejde med barnets familie. Målet her er at hjælpe barnet til at etablere et normalt blære- og tarmtømningsmønster ved at øge barnet opmærksomhed omkring bækkenbundens funktion.

Ved smerteproblematikker udredes for spændingsgraden i bækkenbundens muskulatur. Eventuelle spændinger behandles med udspændings- og afspændingsteknikker, specifikke træningsprogrammer. Ved smerter i underlivet kan der også være tale om seksuelle problemer og smerter ved samleje.

Ved graviditetsbetingede bækkensmerter består behandlingen ofte i holdningskorrektion, udspændings- og afspændingsteknikker samt instruktion i træningsprogram. Af og til vil det være hensigtsmæssigt at arbejde med mobilisering af selve bækkenleddene eller smertebehandle med akupunktur.

Alle patienter informeres om bækkenbundens anatomi og funktion inden undersøgelsen. Patienter skal give sit samtykke til undersøgelse.

Alle voksne patienter undersøges vaginal og/eller analt.

Formålet er, at vurdere muskelstyrke og udholdenhed samt koordination samt eventuelle skader på muskulaturen. Ydermere vurderes muskulaturens spændingsgrad.

Dette, for at planlægge tilpasset træningsprogram og behandling samt vurdere effekten.

Har du prøvet med knibeøvelser uden effekt, er det ikke ensbetydende med at du ikke kan få hjælp. Undersøgelser har vist, at over 50% af mænd & kvinder, som udfører knibeøvelser, ikke udfører dem korrekt!

Succesraten for at bedre og endda kurere mild til moderat inkontinens er på over 70% – og endnu flere tilfælde kan det forebygges i at opstå.

Du er ikke alene, og ingen skal leve med gener, der kan begrænse livskvaliteten.

Kontakt Ries Fysioterapi med speciale indenfor gynækologisk og obstetrisk fysioterapi (GynObs), for yderligere information og/eller få foretaget en grundig undersøgelse og lagt en behandlingsplan for netop dig.